Peninsula coreeană este pe picior de război. Cel puţin la nivel verbal. Coreea de Nord a anunţat vineri că rupe acordurile de pace cu Coreea de Sud. Anunţul vine la o zi după ce Phenianul a ameninţat Statele Unite cu un atac nuclear preventiv. Între timp, fără a ţine cont de ameninţări, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noi sancţiuni la adresa Coreii de Nord.
Era cumva o chestiune de timp până se va ajunge aici. Noul lider, Kim Jong-un, are nevoie de gesturi spectaculoase, pentru a căpăta credibilitate în faţa propriului popor. Pe de o parte, regimul nord-coreean era furios că Statele Unite şi Coreea de Sud nu şi-au anulat exerciţiile militare comune de săptămâna viitoare. Pe de altă parte, Phenianul ameninţase comunitatea internaţională să nu adopte noi sancţiuni economice, ca urmare a celui de-al treilea test nuclear al său. Şi totuşi, s-a întâmplat, iar proiectul ONU a fost aprobat nu oricum, ci în unanimitate. Vor fi blocate relaţiile financiare ale Nordului, inclusiv transferurile de fonduri în numerar, dacă tranzacţiile servesc Phenianului pentru a-şi continua programul de înarmare.
Rezoluţia mai prevede supravegherea atentă a diplomaţilor nord-coreeni şi extinde lista entităţilor vizate de sancţiuni financiare. Demnitarii nord-coreeni vor avea restricţii de călătorie extinse.
Potrivit ambasadorului american la ONU, aceste sancţiuni "vor lovi dur şi vor accentua izolarea Coreii de Nord". Ideea este de a întrerupe finanţarea pentru programul nuclear şi de rachete cu rază lungă de acţiune. Regimul totalitarist este supus însă de ani la rând la diverse sancţiuni, care nu l-au descurajat nicicum.
Ameninţările Phenianului
Prima ameninţare a Coreii de Nord, formulată chiar înainte de reuniunea ONU, a fost că va lansa "un atac nuclear preventiv". "Cât timp Statele Unite încearcă să declanşeze un război nuclear, forţ