Serbia admite că a pierdut controlul asupra Kosovo, însă refuză să accepte orice acord cu fosta sa provincie în vederea normalizării relaţiilor bilaterale, atât timp cât Pristina nu va acorda o „putere executivă“ sârbilor care locuiesc acolo.
„Este adevărat că Serbia nu mai are putere asupra unei mari părţi din Kosovo. Însă nici Kosovo nu deţine controlul asupra unei părţi din teritoriul său“, în nord, unde sârbii sunt majoritari, a afirmat joi premierul sârb, Ivica Dacic, citat de France Presse.
Ameliorarea relaţiilor cu Kosovo şi înregistrarea unor progrese în dialogul cu Pristina reprezintă principalele condiţii puse de Bruxelles Serbiei, candidată din martie 2012 la aderarea la UE, pentru stabilirea unei date de lansare a negocierilor de aderare.
Dacic şi omologul său kosovar, Hashim Thaçi, s-au întâlnit de mai multe ori cu începere din octombrie, în cadrul dialogului sub egida UE, pentru a încerca să rezolve chestiunile cele mai sensibile referitoare la cetăţenii kosovari.
Ultima lor întrevedere, care a avut loc în cursul acestei săptămâni la Bruxelles, s-a încheiat fără rezultate. Cele două părţi nu au reuşit să ajungă la o soluţie privind comunitatea sârbă din nordul Kosovo, ce numără aproximativ 40.000 de locuitori care nu recunosc autoritatea Pristinei, la fel ca Belgradul.
Serbia insistă ca o „asociaţie a localităţilor sârbe“, acolo unde sunt majoritare, să beneficieze de o „putere executivă“, a menţionat Dacic.
Kosovo acceptă crearea unei astfel de asociaţii, dar refuză să îi acorde „putere executivă“.
Belgradul şi-a pierdut orice influenţă asupra Kosovo după o campanie de bombardamente a NATO, din 1999, care a determinat forţele sârbe să înceteze represaliile împotriva separatiştilor albanezi.
Serbia refuză cu încăpăţânare să recunoască independenţa Kos