Pe piaţa românească au început să apară din ce în ce mai multe legume şi fructe contaminate cu pesticide. Cel mai recent caz este cel al unui lot de pere şi ardei din Turcia, contaminate cu pesticide. Nutriţioniştii recomandă consumul de produse româneşti şi din Uniunea Europeană.
Medicii nutriţionişti ne recomandă să ne alegem cu atenţie legumele şi fructele pe care le achiziţionăm din supermarketuri şi din pieţe.
"În ceea ce priveşte această contaminare cu diverse substanţe nocive, evident că ea nu este vizibilă şi atunci practic noi trebuie să ne bazăm în exclusivitate pe faptul că există o legislaţie, mai ales că ea se şi aplică din punct de vedere al controalelor", a menţionat Camelia Bala, medic nutriţionist.
Medicii nutriţionişti spun că ar trebui cumpărate produse româneşti sau din Uniunea Europeană.
"Acum ţinând cont de faptul că în domeniul siguranţei alimentare UE are competenţe destul de extinse şi că există o legătură în toate ţările uniunii sigur că cel puţin teoretic riscurile ar fi mai mici dacă am consuma produse mai degrabă din această zonă şi evident fiind şi noi membri şi cu aceleaşi reguli, produsele româneşti. Ne mai putem gândi la produsele pe care le putem găsi pe piaţă la producătorii autorizaţi", adaugă Bala.
Vânzătorii de fructe şi legume din Cluj se plâng de concurenţa produselor de import.
"Marfa străină garantat că o fac frumoasă, mare şi folosesc tot felul de pesticide şi se vede că se fac analize şi se găsesc tot felul de substanţe care nu sunt bune pentru organism", a menţionat Ioan Rus, vânzător de legume.
Clujenii susţin că preferă legumele şi fructele româneşti în detrimentul celor de import.
"Eu iau româneşti, nu vreau să risc şi aşa sunt bolnavă destul, iau româneşti că sunt şi mere şi decât să iau de astea, eu nu iau. Mi-e frică că tot arată la televizor şi prefer mere româneşti. Sun