Cardinalii continuau vineri, după o săptămână de la demisia lui Benedict al XVI-lea, confruntările secrete, la Vatican, cu scopul de a ajunge la o decizie matură înainte să convoace Conclavul de alegere a unui nou papă chemat să reformeze o Biserică aflată în plină criză, relatează AFP.
Două tabere ar fi început să se contureze, potrivit presei, şi anume susţinători ai unei reforme a guvernării Bisericii, care mizează pe un papă italian, cardinalul Angelo Scola, şi vechea gardă a Curiei, care doreşte să încredinţeze conducerea Sfântului Scaun unui papă străin, cu condiţia să obţină controlul asupra Secretariatului de Stat, centrul puterii la Vatican.
Reuniţi începând de luni, cardinalii par împărţiţi între a continua să reflecteze asupra problemelor Bisericii, guvernării Sfântului Scaun şi alegerii succesorului lui Joseph Ratzinger sau stabilirea imediată a unei date a Conclavului în Capela Sixtină.
"Problema datei nu este banală, ei vor mai mult timp să se cunoască (...), mulţi nu s-au întâlnit niciodată", a subliniat unul dintre vaticaniştii de la Corriere della Sera. Ei se întâlnesc în afara congregaţiilor, la domiciliile unora dintr ei sau în cadrul unor colegii pontificale pentru discuţii informale.
Ultimul dintre cardinalii electori, vietnamezul Jean-Baptiste Pham Minh Man, a sosit joi seara, iar colegiul însărcinat cu alegerea următorului şef al Bisericii de peste un miliard de credincioşi este acum complet, cu 115 prelaţi.
Reuniţi în "congregaţiile generale", care adună peste 200 de cardinali, electori sau nu, conţinutul acestor discuţii este ţinut secret.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a recunoscut totuşi că în ceea ce priveşte procesul de evanghelizare, angajamantul Bisericii care se confruntă cu provocările cotidiene, subiectul guvernării Vaticanului şi raporturile între Curie şi episcopate vor reveni pe masa d