În legătură cu articolul intitulat „Restricţii dure pentru preoţi după anchetele «ring»“, precizăm următoarele: Potrivit articolului 41 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, unităţile bisericeşti sunt persoane juridice de drept privat şi utilitate publică ce pot desfăşura activităţi economice sau închiria imobile cu respectarea legislaţiei în vigoare, iar veniturile obţinute se folosesc pentru întreţinerea lăcaşurilor de cult şi susţinerea operei misionare, sociale, educaţionale, culturale în favoarea comunităţilor de credincioşi.
Pentru spaţiile folosite în activităţi economice, Biserica plăteşte impozitele locale aferente, iar aceste activităţi nu trebuie să contravină învăţăturii şi moralei creştin-ortodoxe. De aceea, unităţile bisericeşti au obligaţia de a solicita aprobarea Centrului eparhial pentru orice activitate desfăşurată în mod individual sau în parteneriat cu o instituţie publică centrală sau locală, ONG sau societate comercială.
În cazul parohiei Grădina Icoanei din Capitală, Arhiepiscopia Bucureştilor a dat aprobare pentru construirea unei grădiniţe sociale şi a unui centru tip after-school pe terenul deţinut în proprietate de această parohie bucureşteană.
Ca atare, nu este vorba despre o restricţie impusă unităţilor bisericeşti pentru a identifica surse de finanţare în vederea construirii şi întreţinerii unor aşezăminte sociale, inclusiv prin activităţi economice.
În legătură cu articolul intitulat „Restricţii dure pentru preoţi după anchetele «ring»“, precizăm următoarele: Potrivit articolului 41 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, unităţile bisericeşti sunt persoane juridice de drept privat şi utilitate publică ce pot desfăşura activităţi economice sau închiria imobile cu respectarea legislaţiei în vigoare, ia