Reprezentanţii Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice consideră că autorităţile de la Bucureşti şi-au încălcat cuvântul în momentul în care au anunţat că vor reduce valoarea certificatelor verzi şi numărul acestora
Reprezentanţii Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice (RPIA) au afirmat ieri că riscul de reglementare se răsfrânge asupra sectorului fotovoltaic şi asupra întregului mediu de afaceri, băncile finanţatoare anunţând deja că vor reconsidera termenii contractuali.
"Avem trei firme de avocatură, iar avocaţii noştri se pregătesc să dea statul în judecată", a afirmat ieri Ciprian Godeanu, preşedinte al Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice (RPIA). "Noi analizăm această posibilitate, însă sper să nu se ajungă acolo. În primă fază vom iniţia acţiunea împotriva statului român în ţară. Dacă nu se poate vom ataca statul român în afara ţării, probabil la Curtea de Arbitraj de la Washington (ICSID)", a spus Godeanu.
Măsurile la care fac referire reprezentanţii Asociaţiei privesc acordarea unui anumit număr de certificate verzi, la cuantumul promis prin lege, precum şi la amortizarea investiţiilor. RPIA consideră că autorităţile de la Bucureşti şi-au încălcat cuvântul în momentul în care au anunţat că vor reduce valoarea certificatelor verzi de la 55 euro la 30 şi numărul acestora, în funcţie de sursa energiei regenerabile.
Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie a anunţat de curând că va fi redus sprijinul pentru energia verde acordat de către stat, în special în cazul celei produse în panouri fotovoltaice.
Reducerea sprijinului blochează investiţii de 4 miliarde de euro
Riscul de reglementare se răsfrânge asupra sectorului fotovoltaic şi asupra întregului mediu de afaceri, în condiţiile în care la graniţă ne aşteaptă investiţii de 4 miliarde de euro, a afirmat ieri Doru Voicu, director a