Elevii din 7 şcoli din judeţul Timiş au fost implicaţi în schimbarea percepţiilor negative la adresa romilor din România şi din Europa. Activităţile au avut loc în perioada februarie 2011 – ianuarie 2013 şi au avut ca scop promovarea unei imagini pozitive a persoanelor de etnie romă.
Institutul Intercultural Timişoara a participat la proiect
Proiectul a fost coordonat de către organizaţia belgiană LUDEN şi a fost realizat în parteneriat cu alte 6 organizaţii şi instituţii publice din Bulgaria, Grecia, Portugalia, Republica Cehă, Irlanda de Nord şi România, între care şi Institutul Intercultural Timişoara. Activităţile desfăşurate în judeţul Timiş au fost coordonate de un grup local de acţiune, format din persoane ce activează în mass-media, organizaţii non-guvernamentale şi instituţii publice şi s-au bazat pe colaborarea cu un grup de cadre didactice de la mai multe şcoli. Având în vedere faptul că prejudecăţile la adresa romilor se formează deseori la vârsta adolescenţei şi ţinând cont de faptul că, în prezent, şcoala nu oferă elevilor oportunităţi de a înţelege nuanţat această problematică deosebit de complexă, un element central al activităţilor l-a constituit aplicarea metodologiei de educaţie civică „Elevii propun soluţii problemelor romilor”. Astfel, grupuri de elevi au analizat problemele cu care se confruntă comunitatea romilor din localitatea lor, au ales o problemă pe care au studiat-o în detaliu şi au formulat propuneri de politică publică, pe care să o adopte autorităţile locale pentru soluţionarea problemei respective.
Soluţiile
Elevii implicaţi în acest proiect au identificat următoarele probleme şi soluţii: 1. În cadrul Liceului cu Program Sportiv „Banatul” din Timişoara, elevii s-au concentrat pe lipsa de interacţiune dintre elevii de etnie romă şi cei majoritari, în activităţi sportive. Ca şi soluţie, aceştia au propus organ