Trăim într-o lume nebună, în cadrul căreia sexul şi moralitatea sunt adesea confundate. Dacă în Europa situaţia atinge praguri scandaloase şi merge până la limita penibilului, în Arabia absurdul ia o altă formă. Femeilor din Orientul Mijlociu li se interzice să vorbească despre sex sau să aibă acces la informaţii, fiind supuse circumciziei de la vârste fragede.
Cu un mileniu în urmă, un scriitor din Bagdad, Ali ibn Nasr al-Katib, a elaborat un ghid numit „Enciclopedia Plăcerii“. Unul dintre principale sfaturi pe care el le oferea bărbaţilor din întreaga lumea era: „Conversaţia şi săruturile sunt foarte importante atunci când uniunea sexuală s-a sfârşit, pentru că ele arată iubirea pe care bărbatul o poartă femeii. În cazul în care partenerul tace, femeia ar putea să regrete ceea ce a făcut“.
Ce cred arăboaicele secolului XXI despre sex şi pasiune? Azza, o femeie în vârstă de 40, mamă a trei copii, i-a mărturisit jurnalistei Shereen El Feki cum viaţa ei sexuală gravitează în jurul plăcerii resimţite de soţul ei. „Cinci minute şi este vorba numai de fateziile lui erotice. Sărut franţuzesc sau preludiu? Nici vorbă de aşa ceva. Totul se rezumă la sex, apoi somn, după care se uită la televizor“, a explicat ea ziarului „The Independent“.
Azza nu este singură. Povestea ei se regăseşte în sufletul fiecarei femei din Arabia sau, mai bine zis, de pe întreg mapamondul. Problema sexualităţii ar putea părea un pic deplasată, având în vedere vremurile tumultuoase, din punct de vedere politic, pe care această ţară din Orientul Mijlociu le traversează. „Această analiză reprezintă, de fapt, o puternică introspecţie a societăţii arabe, privite din unghiul economic, politic, religios, care surprinde şi unele atitudini şi comportamente sexuale. Dacă vrei să cunoşti un popor, începe prin a căuta în interiorul dormitoarelor lor“, scrie Shereen El Feki.
Arăboicele se