La Chișinău căderea guvernului Filat s-a întâmplat exact cu 6 zile înainte să înceapă la Bruxelles începerea negocierilor pentru acordul de liber schimb și cu 9 zile înainte de parafarea acordului de asociere a Republicii Moldova.
Numai o criză politică majoră putea opri orientarea Chișinăului spre Europa. Comisarii europeni Stefan Fule și Catherine Ashton s-au implicat deja în rezolvarea crizei politice și pentru a trage Moldova spre Europa spre nemulțumirea evidentă a Rusiei. „Criza politica ar putea pune în pericol viitorul european al Moldovei.
Este păcat că o țară care se afla în fruntea plutonului, care este de departe înaintea tuturor - dacă ne uităm la dinamismul reformelor din Moldova și la progresul extraordinar înregistrat datorită angajamentului ferm al Guvernului - este așadar păcat să se pună în pericol toate aceste realizări", a spus citat de Radio Europa Liberă președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.
Rusia însă nu uită și nu iartă, iar brațul său politic din Moldova, Partidul Comuniștilor, acționează. În alianță cu Partidul Democrat condus de Marian Lupu și stipendiat de oligarhul Plahoniuc, o aripă desprinsă din partidul lui Voronin. Partidul lui Lupu și Plahoniuc este fratele mai mic al PSD-ului de la București, iar Corlățean și Hrebenciuc s-au implicat în primirea acestui partid în PES (grupul socialist european), dar și în Internaționala Socialistă, unde în acest moment Ponta și Lupu sunt vicepreședinți, funcții deținute ce-i drept prin rotație.
Întrebarea fundamentală este de ce PSD, premierul Victor Ponta și ministrul de externe Titus Corlățean, sponsorii recunoașterii internaționale a Partidului Democrat nu fac uz de influența lor pentru a-i convinge și să scape Moldova din zona de influență rusească? Unii mai răi ar face speculații și ar spune că PSD face jocul Moscovei. Să fim însă amabili și s