Mii de studenţi au manifestat miercuri la Atena faţă de un plan al Guvernului, botezat „Athina“, care urmăreşte restructurarea sistemului universitar, închiderea anumitor instituţii de învăţământ superior şi fuziunea altora.
Planul, prin care se urmăreşte scăderea numărului de universităţi de la 534 la 384, prevede şi reducerea cu 4% a numărului de studenţi admişi în învăţământul superior anul viitor, în contextul crizei financiare şi a măsurilor de austeritate impuse de creditorii internaţionali, potrivit site-ului lefigaro.fr.
Aplicată unei populaţii de studenţi care nu a fost niciodată atât de afectată de şomaj – două treimi dintre tinerii sub 24 de ani sunt şomeri – stârneşte îngrijorări cu privire la viitorul generaţiei pe care presa din Grecia a caracterizat-o ca fiind „pierdută“, adesea condamnată să îşi caute o sursă de venit în afara ţării.
Proiectul de fuziune a fost amânat pentru 2018, până ce studenţii înscrişi la momentul actual vor putea să îşi urmeze studiile fără a fi transferaţi într-o altă instituţie.
„Universităţile au înflorit pe fiecare insulă, în fiecare oraş“
„Universităţile au înflorit pe fiecare insulă, în fiecare oraş, iar acum Guvernul îşi dă seama că nu poate face faţă crizei“, spune Vassilia Chioti, în vârstă de 20 de ani, care studiază agronomia. „Toată lumea trebuie să îşi schimbe viaţa, pentru că oamenii politici au făcut prostii“, adaugă ea. Totodată, aceasta critică precipitarea şi incoerenţa măsurilor anunţate.
Planul a fost prezentat miercuri parlamentului sub forma unui decret prezidenţial
„Planul este văzut doar ca o reformă administrativă“
„Această reformă structurală are o logică de dezvoltare regională, a cărei ambiţie este legitimă într-un moment în care şomajul în rândul tinerilor explodează“, arată un expert european.
Pe de altă parte, „acest plan este văzut doar c