România are nevoie de un reprezentant la Eurovision 2013, care nu doar cântă foarte bine, cu o piesă remarcabilă şi cât mai originală, ci care are şi personalitate. Unul care va avea curajul să înfrunte prejudecăţile cu care românii sunt confruntaţi în Europa. Iar asta o poate face luând exemplu tocmai de la ţara gazdă şi de la câştigătoarea concursului din 2012!
Suedia a câştigat anul trecut în Baku datorită unei piese aboslut originale şi ieşite din comun, interpretată de o personalitate de asemenea ieşită din comun. Loreen a fost din capul locului favoritul clar al concursului, iar asta pe bună dreptate. Dincolo de piesa solidă pe care o interpreta, misterioasa apariţie a suedezei de origine marocană şi atitudinea acesteia au cucerit inimile şi minţile europenilor. Loreen a cântat, s-a zgârcit la declaraţii în timpul conferinţelor de presă, nu s-a poziţionat muzical nicăieri, inspirând comparaţii cu Adele sau Madonna, ea a fost pur şi simplu acolo, fascinând cu vocea şi intimdând publicul cu privirea de sub breton. Iar tăcând a făcut un gest la care nici un alt candidat nu a avut curajul.
În Azerbaijan, o ţara condusă dictatorial, în care drepturile omului sunt privilegiile celor aflaţi pe linia de partid a preşedintelui Aliyev sau ai celor bogaţi, şi nu sunt valabile pentru toţi şi cu atât mai puţin pentru cei care aspiră la libertăţi garantate într-o democarţie, în timpul Eurovisionului s-au organizat proteste ale celor neîndreptăţiţi de regim. Cea mai importantă dintre manifestări a fost “Singing for Democracy”, care a organizat printre altele şi un concert alternativ la marele spectacol al Eurovisonului. Cel din urmă se desfăşura într-o lume paralelă, direct la malul Mării Caspice, într-o hală nou construită, organizat cu aportul nemijlocit al familei prezidenţiale. Prima doamnă a ţării, soţia preşedintelui, a condus comitetul de organizare. Menire