Galerie Foto
TIMIȘOARA. De data aceasta 18 medici rezidenți din Italia, Polonia, Ungaria şi Marea Britanie, Austria și trei din România învață tainele meserie de microchirurg la Timișoara. Timp de aproape o săptămână medicii se antrenează pe nervii și vasele de sânge ale unor șoareci. Cu multă migală și foarte multă răbdare fac operații de mare finețe, sub microscop, supravegheați de medici cu experiență. În cadrul Centrului „Pius Brânzeu” al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara se desfăşoară cel de-al 32-lea Seminar Practic Internaţional de Microchirurgie a Vaselor şi Nervilor.
Aici îi învățăm ABC-ul microchirurgiei, medicii care se simt pregătiți merg și mai departe, în microchirurgie trebuie să ai anumite calități, unii tineri se pierd pe drum. Este nevoie de foarte multe ore de practică până să poți intra în sala de operație, acolo nu ai voie să faci nici o greșeală. La cursurile de bază se învață cum se coase un vas de sânge de 0,2 sau 0,3 milimetri, microchirurgia e neiertătoare, o singură greșeală și totul e stricat, spune conf. dr. Lucian Jiga, din echipa de organizare a acestui curs.
Fiecare medic care participă la acest curs primește recunoaștere internațională. În microchirurgie totul începe cu aceste cursuri, cum este cel de la Timișoara. Sunt foarte binevenite, iar Centrul Pius Brânzeu este unul dintre cele mai bune și serioase din Europa, spune prof.dr. Murat Topalan, profesor invitat la acest curs, unul dintre medicii din Turcia care se implică în transplantul de față.Cursul constituie parte integrantă a programului de training în microchirurgie al Societăţii Române de Microchirurgie Reconstructivă (SRMR) şi deţine acreditarea EBOPRAS (European Board of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery) şi a Societăţii Mondiale de Microchirurgie Reconstructivă (World Society for Reconstructive Microsurgery). În