Consiliul Investitorilor Straini (FIC) sustine ca ratele de crestere de 5-6% pe an, de dinaintea crizei, vor fi dificil de atins in absenta unor reforme majore care sa atraga mai multe investitii si care sa creeze mai multe locuri de munca. Daniel Chitoiu vorbeste insa despre un model de dezvoltare bazat pe investitii.
FIC crede ca Romania are avantaje competitive de care s-ar putea folosi pentru a obtine rate mai mari de crestere care, la randul lor, ar atrage mai multe investitii, astfel putand fi creat un cerc virtuos.
“Dezvoltarea durabila este sinonima cu dezvoltarea unui sector privat puternic, autonom fata de puterile politice, care sa genereze prosperitate in societatea romaneasca si sa dinamizeze inclusiv reformele din sfera sectorului public. Modelul dezvoltarii economice
sanatoase a Romaniei trebuie sa fie centrat pe investitii si pe valorificarea, in special prin exporturi, a avantajelor competitive pe care Romania le poate obtine in industrie, energie si agricultura", a spus ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, la masa rotunda despre fiscalitate organizata de FIC.
El a adaugat ca, in plan fiscal, imperativa este sustenabilitatea finantelor publice, prin largirea bazei de impozitare, in contextul unui pachet de masuri de reforma a sistemului fiscal si a sistemului de administrare, control si colectare a incasarilor bugetare.
"Pe termen scurt, cresterea colectarii si reducerea evaziunii fiscale sunt imperativele strategiei fiscal-bugetare. Statul trebuie sa devina un stat eficient, stimulativ si corect fata de firmele si cetatenii care-si platesc in mod onest taxele si impozitele. In planul strategiei fiscal-bugetare, schimbarile trebuie sa inceapa cu o noua abordare a relatiei dintre stat si contribuabil. Aceasta va insemna regandierea si reproiectarea intregului sistem fiscal", afirma Chitoiu. Citeste si:Ia nastere o instit