Ministerul Economiei, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Agenţia Naţională pentru Resurse Naturale (ANRM) au semnat un ordin comun prin care ridică interdicţiile aplicate României la exporturile de gaze. Teoretic, exportul de gaze este posibil. Practic, încă nu. Iar asta pentru că singura conductă de gaze, cea cu Ungaria, permite doar importul de gaze, nu şi exportul, din cauza unor restricţii tehnice.
Ordinul dat de cele trei instituţii ale statului abrogă un alt ordin din 2011 care îi obliga pe operatori să livreze pe piaţa românească întreaga cantitate de gaze din producţia internă, scrie hotnews.ro.
Astfel, în acest moment, exportul de gaze este permis, însă nu şi posibil. De ce? Pentru că singura conductă de gaze (Arad-Szeged) permite doar importul, nu şi exportul din cauza unor restricţii tehnice. Alte două conducte, cu Bulgaria (Giurgiu-Ruse) şi cu Republica Moldova (Ungheni-Iaşi), sunt încă în faza de proiect.
În luna octombrie a anului trecut, Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei, declara că probele tehnice pentru exportul de gaze prin conducta Arad-Szeged se vor finaliza până la sfârşitul lui 2012.
Comisia Europeană a declansat la 21 noiembrie 2012 procedura de infringement în cazul României din cauza interdicţiei exporturilor de gaze, autorităţile competente având la dispoziţie două luni pentru a răspunde încălcărilor legislaţiei comunitare semnalate, în caz contrar trecându-se la cea de-a doua etapă a procedurii, cea a avizului motivate. Permiterea exporturilor de gaze reprezintă o obligaţie a statelor membre ale Uniunii Europene.
Exportul este posibil, dar doar pe foaie
Mai există o metodă de export, mai puţin cunoscută, şi care se face prin documente, fără transportul fizic al gazului, scrie hotnews.ro.
"În le