În actualul Parlament, deşi obez, femeile deţin numai 68 de mandate, din totalul de 588, respectiv 11,5%. Faţă de primul Legislativ postdecembrist, procentul mandatelor deţinute de femei s-a dublat, însă, comparativ cu restul statelor europene, acest procent aruncă ţara noastră pe locul şase în topul misoginismului european.
Potrivit ultimelor date statistice, România ocupă locul 27 din 32 de state europene în ceea ce priveşte procentul femeilor în Parlamentele naţionale. După ultimele alegeri parlamentare din România, procentul mandatelor deţinute de femei s-a dublat faţă de prima legislatură de după Revoluţie (1990-1992). Însă, comparând cu forul legisltiv al restul statelor europene, nivelul de reprezentare a femeilor în Parlament este încă departe de nivelul de 22%, media statelor europene. Acestea sunt datele seci prezentate într-un studiu al Autorităţii Electorale Permanenete (AEP).
Suedezele, cele mai iubite femei
Ţările nordice conduc în topul celor mai puţin misogine Parlamente europene. Pe primul loc se află Suedia, cu un procent de 44, 7% femei în legislativ. Pe locul secund se află Finlanda, cu 42, 5%. Clasamentul primelor cinci ţări este completat de Islanda, Norvegia şi Danemarca, cu procente ce ating 40%. La polul opus se situează Malta, cu doar 8,7% femei parlamentar. Vecinele noastre, Ucraina, şi Ungaria, nu merg nici ele pe mâna femeilor în politică. Electoratul ucrainean a mandatat 9.4% femei, în timp ce Ungaria are în Parlament numai 8,8% reprezentate ale sexului frumos.
Femeile din Parlamentul European
După alegerile din 2009, procentajul femeilor din Legislativul de la Bruxelles a ajuns la 34%. Acest procent reprezintă aproape dublul mediei femeilor cu mandat de deputat sau senator în parlamentele naţionale la nivel mondial, care este de aproximativ 20%. Ţările nordice conduc şi în topul Parlamentului European. Însă