La sfârșitul anului trecut, trei firme din București (Marvest Enterprise, Proalexa Meet și Central Organization Group) au importat, din Olanda și Germania, mari cantități de carne de pui și de porc.
Marfa era trecută prin cinci firme din Budapesta și, deși era exportată de furnizor cu prețuri corecte, cuprinse între 1,5–2,5 euro/kg, după ce era filtrată de societățile maghiare era refacturată și intra în România la un preț de 0,38 eurocenți/kg. Administratorii firmelor maghiare erau, de fapt, rezidenți români de origine levantină. Odată intrată în țară, marfa trecea, în mod scriptic, prin circa 200 de firme-fantomă, pentru a se pierde urma banilor și a îngreuna deslușirea afacerii. Cu toate astea, ne-am prins că fantomele cu pricina aparțin sirienilor Yasser Sherhan, Moustafa Daoud și Basel Ibrahim Bacha și tunisianului Yaccoubi Dhia, iar grupul avea drept scop colectarea de TVA, rezultată atât din vânzarea de mărfuri provenite din achiziții intracomunitare, cât și din operațiuni fictive, atât de achiziție, cât și de vânzare. Carnea intra doar prin punctul de frontieră Nădlac și numai în anumite ture, unde mafia cărnii avea polițiști de frontieră și vameși care dau acatiste să nu intrăm în Schengen. La un singur transport subevaluat de carne, dispărea din buzunarul statului o taxă nefiscalizată de 500 de euro. Până la urmă, dacă tragem linie, Ziad Awaida și Haidar Marcel, cetățeni libanezi care patronează firmele Organization Group SRL și Oceanica SRL, au încasat de la statul român, fără să merite, cam zece milioane de euro. Poate, dacă se băgau și pe carne de cal, ar fi scos mai mult, numai că nu le-a vândut nimeni pontul.
Publicat în Cațavencii, nr. 9(87), 2013
La sfârșitul anului trecut, trei firme din București (Marvest Enterprise, Proalexa Meet și Central Organization Group) au importat, din Olanda și Germania, mari cantități de car