Locuiesc la câţiva kilometri de oraşul Flâmânzi dar sunt aproape izolaţi de lume. Nu au energie electrică, drumul este într-o stare jalnică iar iarna abia se poate ajunge cu sania. Cu toate acestea, merg zilnic câte o oră pe jos până la şcoală. Este povestea a 12 copii din cătunul Balta Roşie, judeţul Botoşani.
În timp ce unii elevi chilesc de la ore şi sta prin baruri, alţii fac eforturi să meargă la şcoală pentru a învăţa şi ... pentru a scăpa de sărăcie. Pentru cei 12 copii din Balta Roşie ziua începe la prima oră a dimineţii. Se trezesc la ora 6.00 pentru a putea ajunge la 8.00, la şcoală. Îşi pregătesc cărţile şi caietele, după care merg la ieşirea din sat pentru a se întâlni cu ceilalţi colegi. Se aşteaptă unul pe altul deoarece drumul până în satul Prisăcani este unul periculos. Sunt patru kilometri pe care micuţii îi parcurg uneori în mai mult de o oră.
„Este foarte greu. Mai ales iarna. Ne trezim la ora 6.00 dimineaţa şi mergem aproape o oră până la şcoală. Este frig. Uneori ne este frică pentru că sunt animale sălbatice”, ne-a spus unul dintre copii.
„Este greu pentru că încă nu este topită zăpada. Când se dezgheaţă ne udăm până la şcoală dar mergem în fiecare zi. Doar o singură dată am lipsit iarna asta de la şcoală”, a spus alt copil.
Părinţii copiilor spun că uneori îi mai transportă cu sania sau cu căruţa dar de cele mai multe ori aceştia merg pe jos la şcoală fie că afară sunt -20 de grade sau +30.
„Se trezesc la ora 6.00 dimineaţa iar cel târziu la ora 7.00 pleacă la şcoală. Acum când este zăpadă ajung mai greu. Fac o oră până la şcoală. I-am mai dus cu sania, i-am mai lăsat la părinţii mei. Iarna suntem izolaţi. Când viscoleşte, nu poate ajunge nicio maşină. Este periculos pentru copii”, ne-a spus Vasile Coşereanu.
Georgeta Coşereanu, mama unui copil ne-a spus că drumul până la şcoală este foarte periculos. N