Acesta este de părere că este o mare greşeală să existe în continuare comune care au sub o mie de locuitori, fiindcă acest lucru duce la existenţa unui aparat administrativ foarte stufos
Senatorul braşovean Sebastian Grapă i-a adresat o interpelare ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, în care îi solicită acestuia revizuirea condiţiilor de clasificare a rangului localităţilor din România, ţinând cont în multe cazuri nu se mai respectă prevederile impuse de Legea 351/2001, privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului naţional.
„Suntem nevoiţi să ne schimbăm modul de organizare administrativ-teritorială pentru a putea dezvolta proiecte regionale, pentru a putea face o adevărată reformă a aparatului administrativ din teritoriu, pentru a putea reduce cheltuielile cu aparatul funcţionăresc pe cap de locuitor. După Revoluţie, din cauza unui populism excesiv şi a unei aşa-zise dorinţe de autonomie locală, foarte multe sate s-au desprins din vechile organizări şi s-au constituit în comune noi. Au mizat pe dezvoltarea economică a localităţii, dar de fapt s-au mărit cheltuielile din administraţie ţinând cont că sunt mai mulţi angajaţi”, a explicat Grapă.
Senatorul a dat drept exemplu municipiile Sibiu şi Făgăraş care sunt clasificate drept municipii de rang II, însă primul are 170.000 de locuitori, iar al doilea, 44.000, şi nu se pot compara în aceste condiţii. Totodată, Grapă crede că o comună trebuie să aibă minimum 5.000 de locuitori, astfel că, de exemplu, Recea, Lisa, Beclean şi Ucea, care sunt localităţi vecine, ar putea forma o singură comună şi deci un singur Consiliu Local.
În noiembrie 2010, Guvernul a iniţiat un astfel de proiect de lege privind împărţirea teritorială a României, care prevedea că o comună ar trebui să aibă minimum 5.000 de locuitori, iar oraşele ar trebui să numere cel p