În perioada februarie - martie 2013, la nivelul judeţului Cluj au fost identificate un număr de 6 focare de rabie (cauzate de o vulpe): Chinteni - două cazuri, Răscruci - un caz, Tăuţi - un caz şi în zona municipiul Turda - două cazuri.
Municipalitatea turdeană a stabilit o serie de măsuri pentru protecţia populaţiei. Aceasta este îndemnată să sune la numărul de urgenţă 112 în cazul în care sesizează un comportament ciudat la animalem, sau apar suspiciuni de turbare la animalele de companie cu atât masi mult cu cât boala nu poate fi tratată, de aceea este obligatorie anunţarea imediată a Serviciului de Urgenţă al Spitalului Municipal Turda şi a medicului veterinar DSV din localitate, pentru începerea imediată a tratamentului antirabic.
Pentru a evita răspândirea turbării (rabiei) pe teritoriul municipiului Turda proprietarii de câini şi pisici au următoarele obligaţii:
- să prezinte animalele pentru efectuarea vaccinării antirabice la cabinetele veterinare unde sunt arondaţi, vaccinarea animalelor fiind obligatorie anual, şi fiind consemnată în carnetul de sănătate al animalului.
- să nu lase câinii în afara curţilor, iar în situaţia în care animalele de companie sunt scoase în spaţii publice acestea trebuie să fie însoţite obligatoriu de proprietar, să poarte lesă şi mijloace de protecţie pentru animalele agresive, proprietarii animalelor de companie având obligatoriu asupra lor carnetul de sănătate al animalului în care să fie consemnată vaccinarea antirabică.
- orice suspiciune de turbare apărută la animale trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau medicului uman din localitate.
- orice situaţie în care o persoană este muşcată sau zgâriată de câini, pisici sau animale sălbatice, trebuie anunţată imediat medicului veterinar DSV şi Serviciul Urgenţă al Spitalului Municipal Turda.
- în situaţia în care exis