Dacă în Franţa sunt înregistrate progrese în ce priveşte reprezentarea femeilor în viaţa politică, la nivel european lucrurile nu stau chiar aşa de bine. Iar cotidianul catolic La Croix consideră că Europa are nevoie de mai multe femei în sfera conducerii.
Instanţele politice europene sunt dominate de bărbaţi, iată concluzia ziarului La Croix. Uniunea Europeană consideră că principul egalităţii între sexe figurează printre valorile sale esenţiale, dar cînd vine vorba de reprezentativitatea feminină, lucrurile stau altfel. Comisia Europeană nu a fost niciodată condusă de o femeie. Din 1979 încoace, de cînd eurodeputaţii sunt aleşi prin sufragiu universal, din cele 14 personalităţie care s-au aflat în fruntea Parlamentului doar două au fost femei: Simone Veil şi Nicole Fontaine (ambele franţuzoaice). De notat totuşi prezenţa doamne Catherine Ashton pe post de înalt reprezentant al Uniunii Europene la afacerile externe.
Ceva progrese totuşi s-au înregistrat... In prezent o treime dintre membrii Parlamentului European sunt femei, ceea ce nu era cazul în 1979 cînd doar 16 la sută dintre eurodeputaţi erau femei. In Comisia Europeană, din 27 de membri, nouă sunt femei.
Sigur, mai observă La Croix, la baza ierarhiei femeile sunt numeroase, pentru că din totalul funcţionarilor europeni 52 la sută sunt femei. Pe măsură însă ce urcăm spre vîrful piramidei şi al responsabilităţilor, femeile sunt tot mai puţin reprezentate.
Ce s-ar putea face pentru ameliorarea acestei situaţii? Deputata europeană Sylvie Goulard consideră că ori de cîte ori devine vacant un post de înaltă responsabilitate, acest fapt trebuie făcut public. Pentru că uneori se întîmplă să fie desemnaţi responsabili bărbaţi iar instanţele europene să spună: de fapt nu am avut printre canididaţi nici o femeie. Comisara europeană responsabilă cu educaţia, Androulla Vassiliou cere chiar să fie î