Eurodeputatul PSD Corina Creţu a declarat, vineri, că solicită comisiilor parlamentară şi a societăţii civile de revizuire a Constituţiei să aibă în vedere introducerea în noua lege fundamentală şi în noua lege electorală a unei cote obligatorii pentru reprezentarea femeilor în funcţiile publice.
"Dacă viitoarea Constituţie nu va corecta decalajul de gen, atunci ea nu va reflecta aspiraţiile a 52% din cetăţenii români, ale căror probleme sunt ignorate sau tratate periferic", a declarat Corina Creţu, la dezbaterea "Egalitatea de gen: garanţie a creşterii economice şi a unei societăţi durabile", organizată de Institutul European din România, cu ocazia Zilei Femeii.
Ea a arătat că rămâne de văzut în cadrul dezbaterilor organizate de cele două comisii dacă această cotă trebuie să fie "de 30% sau poate 40%".
Creţu, vicepreşedinte pentru egalitate de gen al Grupului Socialist din Parlamentul European (PE), a subliniat că în Legislativul de la Bucureşti nivelul de reprezentare a femeilor este de numai 11,5%, iar în funcţiile alese din administraţia locală este de asemenea o reprezentare "dezamăgitoare", o situaţie asemănătoare fiind şi în conducerile marilor companii.
De asemenea, ea a subliniat că în PE femeile reprezintă aproximativ 35%, iar forul legislativ al UE, precum şi Comisia Europeană recomandă nivel de reprezentare de cel puţin 30%, aceasta fiind singura cauză pentru care în delegaţia naţională de eurodeputaţi a României este o cotă de peste 30%.
Ea a arătat că sunt ţări europene în care s-a format în timp practica reprezentării cât mai egalitare a femeilor, dar şi ţări ca Franţa, Belgia, Slovenia, Spania care au prevăzute în legislaţie aceste cote obligatorii, dar şi sancţiuni pentru nerespectare - de la amendă până la invalidarea listelor de candidaţi.
Eurodeputatul social-democrat a evidenţiat că din cauza sistemului un