Conductele s-au îngropat, banii s-au terminat, dar constructorul mai vrea! Firma ungară Keviep cere Companiei de Apă Oradea 3,4 milioane euro pentru lucrări suplimentare făcute la reabilitarea canalizării oraşului. Constructorul a obţinut deja o sentinţă favorabilă, iar CAO se apără spunând că lucrările nu erau prevăzute în contract.
"E ca şi cum ai comanda unui constructor o casă cu un etaj şi el ţi-o face cu trei. Pot veni toţi avocaţii din lume să constate că imobilul are trei etaje dacă tu ai cerut doar unul", argumentează directorul.
Un proiect de milioane
Războiul dintre Keviep şi CAO are la bază lucrări licitate în anul 2004, contractate în 2005, cu termen de predare în 2006, executate însă în 2007-2008 şi predate abia în 2009. Lucrările finanţate prin programul Instrument Structural pentru Politici de Preaderare (ISPA) vizau îmbunătăţirea calităţii apei din Crişul Repede prin reducerea poluării. Investiţia de 20,4 milioane euro a vizat reabilitarea a 64 kilometri de reţea de canalizare şi a staţiei de epurare, construirea a trei staţii de pompare, reabilitarea altor trei şi amenajarea a 14 guri de deversare astfel încât apa din canalizarea menajeră să nu mai ajungă în râu. Din totalul investiţiei, 13,8 milioane euro au fost plătite de Comunitatea Europeană, 6 milioane au provenit dintr-un credit BERD luat de CAO, iar 802.000 euro a fost contribuţia Primăriei.
Totul a mers haotic de la început. Lucrările au fost contractate de Ministerul Finanţelor, care s-a achitat de obligaţiile faţă de constructori prin Oficiul de Plăţi şi Contracte Phare (OPCP), în baza rapoartelor de lucrări făcute de un consultant desemnat prin licitaţie. CAO, cel mai interesat de soarta lucrărilor, a fost doar beneficiar. Iar efectele s-au văzut...
Târziu şi de mântuială
Birocraţia a făcut ca toate cele 45 de proiecte derulate prin ISPA în ţară să aib