O stare de rau care nu poate fi definita, scaderea formei fizice, lipsa tonusului sunt probleme de care se plang multi oameni la trecerea pragului dintre iarna si primavara.
Trecerea de la perioada rece la cea calda nu este foarte usoara pentru organismele slabite si iesite dintr-un anotimp in care nu au acumulat prea multe vitamine si minerale. Medicii afirma ca astenia de primavara nu este o boala propriu-zisa, dar este un simptom ce poate da bataie de cap. Astenia de primavara apare la trecerea dintre iarna si primavara, atunci cand creste brusc luminozitatea in timpul zilei. Se manifesta prin cefalee, palpitatii, nervozitate, scaderea memoriei si comportament labil, toate acestea fiind semne fiziologice datorate eforturilor de adaptare pe care le face organismul in fata noilor conditii meteorologice. Primavara este un anotimp mai dificil pentru unii dintre noi. Organismul este epuizat, lipsit de vitalitate si forta din cauza carentelor alimentare, deoarece iarna se consuma multe alimente conservate, care au un aport redus de vitamine si saruri minerale. Potrivit medicilor, toate aceste neplaceri ar putea fi evitate printr-o alimentatie echilibrata
„Modul in care ne hranim este extrem de important pentru intarirea organismului dupa perioada de iarna. Pentru persoanele care sufera atat de astenie de primavara, cat si de anemie, este indicata o alimentatie pe baza de vegetale: plante care contin multa clorofila, saruri de fier si vitamina C. De asemenea, consumul de legume proaspete, de primavara, atat de bogate in vitamine, saruri metalice diferite, activatoare ale metabolismului, ajuta organismul sa lupte si sa devina mai rezistent.Ca sa nu resimtim astenia de primavara, in acest anotimp trebuie sa consumam migdale, sparanghel, arahide, banane, morcov, telina, varza, curmale, spanac, marar, smochine, linte, fasole, citrice, patrunjel, mere, orez, s