Horia Mihălcescu (41 de ani), unul dintre cei mai importanţi consultanți politici din România, explică pe larg ce presupune un asemenea tip de activitate și consideră că generația Ponta poate schimba în bine evoluția țării noastre. Mihălcescu este doctorand în Științe ale Comunicării și reprezentant al filialei din România al Kirchhoff Consult AG, una dintre cele mai mari companii germane din domeniul comunicării.
Domnule Horia Mihălcescu, consultanții sunt percepuți de opinia publică drept componenta ocultă a mediului politic, oameni din spate care fac jocuri de culise sau scenarii pe care le pun în practică politicienii. Cu ce se ocupă, de fapt, consultantul politic?
Horia Mihălcescu : Există, desigur, o mistică a consultanţei, dar numai la nivelul percepţiei. Ea este dată în primul rând de statutul consultantului, care se află lângă omul politic, nu în spatele omului politic aşa cum greşit se crede şi, de cele mai multe ori, nu este cunoscut de public. Consultanța politică este, însă, o profesie care include multă știință, multă experiență, ca și capacitatea de a înțelege procese istorice, de a le relaționa. Ea presupune aplicarea unui mix de tehnici și metode din științele sociale – de la psihologie la ştiinţele politice şi ştiinţele comunicării – aplicate în așa fel încât să fie atinse atât obiective politice, cât și sociale. În fapt, consultanţa politică nu presupune nimic subversiv, ci doar ajută omul politic să îşi atingă obiectivele legitime pe care şi le stabileşte, prin mijloace, de asemenea, legitime. Este o profesie foarte veche şi există o bibliografie foarte bogată în acest sens. Oricum, trebuie înţeles că decizia finală şi demersurile efective aparţin omului politic.
E un răspuns conceptual. Dumneavoastră fiind unul din primii trei consultanți politici din România, aș vrea să ne spuneți efectiv ce înseamnă acest tip de