Barack Obama, preşedintele SUA: Este obligaţia generaţiei noastre să repornim adevăratul motor de creştere al economiei americane - o clasă de mijloc înfloritoare. Chiar şi după ce am acordat scutiri fiscale, o familie care are doi copii şi care câştigă salariul minim se află încă sub pragul sărăciei, iar acest lucru nu este normal. Sursa foto: AFP Propunerea preşedintelui american Barack Obama de a majora salariul minim pe economie pentru a forma o clasă de mijloc mai puternică – coloana vertebrală a economiei –- a redeschis problema sărăciei în cea mai mare economie a lumii.
În SUA, cea mai mare economie a lumii, unu din şapte americani trăieşte sub limita sărăciei, 15% din familii se confruntă cu nesiguranţa alimentară, aproximativ 44 de milioane de persoane se bazează pe programul alimentar al statului, iar 3,6 milioane de oameni câştigă sub salariul minim pe economie, care este deja cel mai mic dintre cele ale oricărei economii majore occidentale. În privinţa ratei de sărăcie din rândul copiilor, dintre ţările dezvoltate doar România stă mai prost decât SUA.
SUA are cel mai mic salariu minim pe economie dintre marile economii occidentale, de 7,25 de dolari pe oră, iar Obama a propus majorarea acestuia la 9 dolari pe oră până în 2015. Dacă ar fi fost majorat în ritmul creşterii productivităţii începând cu 1968, salariul minim ar fi depăşit 16,5 dolari pe oră, pe când salariul de subzistenţă, adică venitul minim necesar pentru acoperirea nevoilor de bază, a fost calculat la 16-23 de dolari pe oră.
Potrivit celor mai recente date, 3,6 milioane de americani au câştigat anul trecut sub salariul minim pe economie, iar aceştia nu sunt doar studenţi în căutarea unui job de subzistenţă. Aproximativ jumătate din cei cu salarii minime au vârste de peste 25 de ani., iar trei treimi au absolvit liceul, scrie CNBC. Acest lucru este îngrijo