Mărturia preotului Ioan Peană, din Gura Râului
"Să fii lângă el şi când are neputinţe"
Născut în 18 februarie 1945 la Gura Râului, în Mărginimea Sibiului, părintele Ioan Peană slujeşte din 1990 chiar în comuna sa natală, după ce a fost preot timp de 15 ani în localitatea vecină, Orlat. La Gura Râului, pe valea Cibinului, la poalele Munţilor Cindrel, încă vezi duminica, la biserică, oameni în straie româneşti. În satul căruia Lucian Blaga i-a închinat poezia intitulată Boca del Rio, pentru cinstirea strămoşilor care au creat şi au purtat acel frumos costum în alb şi negru, în prima duminică după praznicul "Adormirii Maicii Domnului" din 15 august, are loc Sărbătoarea portului românesc.
Viaţa Părintelui Ioan Peană este adânc marcată de cei opt ani petrecuţi alături de Înalt Preasfinţitul Nicolae Mladin, Mitropolitul Ardealului (1967-1981), al cărui şofer şi împreună-slujitor a fost, şi de întâlnirile cu Părintele Arsenie Boca. A fost omul de legătură între vlădica de la Sibiu, care în tinereţe, în 1947, fusese tuns în monahism la Mânăstirea Brâncoveanu şi marele duhovnic de la Sâmbăta, care în anii '70 ai veacului trecut picta biserica "Sfântul Nicolae" din satul Drăgănescu, în apropierea Bucureştilor.
Întâlnirea cu Părintele Arsenie
Pe Părintele Arsenie l-am cunoscut printr-o împrejurare fericită, prin legătura de frăţietate pe care o avea cu Mitropolitul Nicolae Mladin, de când amândoi au fost la Mânăstirea Brâncoveanu, în perioada 1939-1948. La Sâmbăta, primii vieţuitori au fost diaconii Arsenie Boca, Nicolae Mladin şi Serafim Popescu: tineri, dornici de a lucra, de a face ceva pentru Dumnezeu şi pentru ţară.
Părintele Nicolae Mladin a absolvit Facultatea de Teologie din Bucureşti în 1938, a făcut studii de specializare la Viena (1941-1943), trimis cu o bursă de către Mitropolitul Nicolae Bălan, şi