Este unul dintre cele mai cunoscute soiuri de struguri din lume. Vinurile care-i poartă numele sunt apreciate pentru delicatețea lor, și popularitatea de care se bucură în ultimii ani pare să fie în continuă creștere
Acest strugure a fost socotit mult timp un secund al Cabernetului, cel mai probabil datorită proporțiilor în care erau cupajate aceste soiuri în vinuri de largă răspândire, cum sunt cele bordeleze. În ultimele decenii, tot mai mulți producători aleg să creeze vinuri exclusiv din Merlot, cu rezultate excepționale, lucru care i-a adus acestui soi o faimă cel puțin la fel de mare cum este cea a fratelui său mai răspândit, Cabernet Sauvignon. Aproape jumătate din producția anuală de Merlot se găsește în Franța, mai ales în regiunea Bordeaux sau Languedoc-Roussillon.
Aici, vinurile de Pomerol și Saint Emilion, în care este el dominant, au un potențial excelent de maturare. În mod obișnuit, Merlotul este un vin cu o structură medie, fină. Aromele distinctive ale gustului său sunt de obicei cele de cireașă neagră, zmeură și prună. Are taninuri ușoare, aciditate medie și un finish delicat, cu ceva mai multă structură și note condimentate în zonele reci (Franța, Italia sau Chile) și un buchet mai fructat și taninuri foarte blânde în zonele calde (California, Australia, Argentina).
Vinurile din acest soi sunt excelente pentru masă. Gustul său echilibrat îl recomandă pentru o serie întreagă de feluri de mâncare. În mod tradițional, este un companion perfect pentru carnea de pui și pentru carnea roșie slab condimentată. Mâncărurile picante îl vor copleși însă, iar peștele își va pierde din savoare în combinație cu aromele sale.
Bune de gustat
Merlotul este un strugure larg răspândit și în România și cultivat cu succese notabile. Merită, de pildă, să gustați Menestrelul de la Rotenberg apreciat la „Mondial du Merlot“ din Lugano, în