Erau timpuri când tinerii stăteau la coadă la garderoba de la bibliotecă, să împrumute și să restituie cărți. O cititoare din Galați își amintește…
Roxana Pascal - Bejan: „Acum, când copiii sunt dependenţi de calculator, îmi amintesc de vremea când eram eu copil şi când una din marile plăceri era să citeşti.
Zeci, poate chiar sute de romane poliţiste, de aventuri, de dragoste şi SF făceau înconjurul cartierului muncitoresc din Galaţi unde am crescut, pentru că aproape toţi copiii erau pasionaţi de lectură. Citeam tot ce ne cădea în mână. Lectura noastră era compusă din Mihail Drumeş, Isaac Asimov, Theodore Dreiser, Jules Verne, Karl May, Aghata Christie şi mulţi, mulţi alţii).
Îmi amintesc şi duminicile când, o dată la două săptămâni, mergeam la Biblioteca Municipală să schimb cărţile împrumutate şi să caut altele (oferta era destul de limitată aşa că cel mai indicat era să fii prezent de la deschidere, adică la 8 dimineaţa).
Nu cred că fiul meu, care are aproape 19 ani şi alţi copii de vârsta lui îşi pot imagina cum este să stai la „coadă “ la bibliotecă pentru a-ţi lăsa hainele la garderobă şi apoi să intri la sală să-ţi alegi cărţi.
După Bibliotecă urma plimbarea, împreună cu prietenele mele. Din cei 10 lei de buzunar, pe care mi-i dădea mama mergeam la cofetăria „Corso” din centrul oraşului, unde mâncam cea mai bună prăjitură Bibescu, care costa 5.25 lei şi beam un pahar cu bragă de 1.75 lei sau puteam merge să văd un film la cinematograf şi-mi rămâneau bani şi de o ingheţată. Acum, când oamenii au alte preocupări, mi se pare că toate parcă s-au întâmplat acum 100 de ani”.
„…mi se pare că toate s-au întâmplat acum 100 de ani.”
ROXANA PASCAL BEJAN
„Evenimentul zilei” publică, zilnic, cele mai interesante amintiri din „Epoca de aur”. Dorim să antrenăm şi cititorii noştri în această reconstituire a respectivei perioade, de ace