Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va demara un program de promovare a principiilor de guvernanta corporativa in randul companiilor listate sau care urmeaza sa fie listate. Care sunt beneficiile de care o companie poate profita aplicand aceste principii care pentru multe societati de pe BVB reprezinta doar simple teorii?
Programul va avea o valoare de 300.000 euro si va fi finantat in proportie de 90% de catre BERD, restul de 10% reprezentand finantarea BVB prin intermediul Institutului de Guvernanta Corporativa.
Proiectul se va desfasura intr-un interval de 24 de luni si va avea ca finalitate si infiintarea unui indice BVB de guvernanta corporativa.
Carmen Negoita, presedintele CNVM, spune ca Uniunea Europeana intentioneaza sa implementeze la nivel de legislatie europeana o serie de principii de guvernanta corporativa.
Guvernanta corporativa desemneaza mai multe reguli prin care o companie este condusa si controlata. In Romania nu exista legi sau sanctiuni care sa oblige in vreun fel companiile listate sa urmeze aceste reguli, aplicarea lor depinzand exclusiv de vointa managerilor.
In buna parte respectivele reguli vizeaza obiectivele companiei, relatia cu actionarii si investitorii, raportarile facute catre acestia, componenta consiliilor de administratie, rolul presedintilor de companii si chiar si remuneratiile managerilor.
Mariana Gheorghe, Petrom: Companiile cu o buna guvernanta corporativa sunt mai profitabile, mai transparente si rezista mai bine in criza
Petrom, cea mai mare si cea mai profitabila companie din Romania, a fost si cel mai des mentionat exemplu de buna aplicare a practicilor de guvernanta corporativa, in cadrul ununi eveniment organizat de Institutul de Guvernanta Corporativa al Bursei de Valori Bucuresti in parteneriat cu casa de avocatura Schoenherr si Asociatii.
“Am inceput sa aplicam prin