37.000 de păsări contaminate cu Salmonella enteritidis au fost descoperite la o fermă de pui de către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Cei 37.000 de pui contaminaţi au fost descoperiţi cu ocazia verificărilor realizate în cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice, boli transmisibile de la animale la om. Imediat, inspectorii sanitari veterinari au dispus sacrificarea întregului efectiv şi, carnea rezultată – 53 de tone – a fost distrusă.
Inspectorii ANSVSA au impus măsuri de curăţenie şi dezinfecţie a fermei şi au fost recoltate probe pentru verificarea eficienţei dezinfecţiei. Ferma va putea să crească din nou păsări de-abia după ce analizele de laborator vor arăta că nu mai există niciun pericol de contaminare.
Începând cu anul 2007, ANSVSA a implementat un program de control al Salmonelelor (agenţi patogeni care pot afecta grav sănătatea omului) în efectivele de păsări din România. Acest program este aprobat şi verificat anual de către Comisia Europeană.
Cât de periculoase sunt infecţiile cu Salmonella
Salmonelozele sunt cele mai frecvente boli contractate prin consumul de alimente contaminate. Salmonella enteridis poate supravieţui mediului acid din stomac şi formează colonii în intestine, provocând enterocolite.
Mai precis, persoana infectată suferă de: diaree, greaţă, vărsături, dureri abdominale, balonare şi chiar febră. Simptomele pot apărea la numai câteva ore de la consumul alimentului contaminat.
„Deshidratarea este cea mai comună complicaţie a salmonelozei. O mare parte dintre decesele cauzate de ea sunt urmarea deshidratării, şi nu a infecţiei în sine. Senzaţia permanentă de sete şi excreţia unei cantităţi reduse de urină, adică mai puţin de un litru şi jumătate pe zi, sunt indicii că aţi putea fi deshidratat“, spune prof. dr. Emanoil Ceauşu, medic primar bo