Pier Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat care a câştigat alegerile parlamentare din Italia, este hotărât să creeze un guvern chiar dacă nu are sprijinul celorlalte formaţiuni politice şi a promis că va „elibera“ ţara de regimul austerităţii, ceea ce ar pune noul executiv în conflict direct cu singurele forţe care pot lupta cu criza, Germania şi Banca Centrală Europeană.
„Trebuie să părăsim această temniţă a austerităţii. Este absolut necesar să schimbăm cursul având în vedere că cei cinci ani de austeritate şi atacuri asupra muncitorilor au împins în sus nivelurile datoriilor în întreaga Europă“, a declarat Bersani.
Cea mai mare urgenţă este rezolvarea problemelor economiei reale şi pe cea a şomajului, a menţionat el. Opoziţia faţă de austeriate îl face pe Bersani să intre în conflict cu BCE, căreia nu îi este permis să ajute Italia sau orice alt stat care întâmpină probleme de finanţare dacă acesta nu respectă tratamentul austerităţii prescris de Germania pentru întreaga Europă.
„S-ar putea ca alegătorii italieni să fi votat înlăturarea plasei de siguranţă oferite de BCE“, a spus Christian Schultz, analist la Berenberg Bank. BCE a promis că va face tot ce-i stă în putinţă să salveze euro, dar nu poate activa programul de achiziţii de obligaţiuni prin care poate ajuta ţările cu probleme de finanţare decât dacă acestea aplică pentru un program de bailout la ESM, fondul permanent de salvare al zonei euro. Programul presupune aplicarea de reforme şi măsuri de austeritate, iar bailoutul nu poate fi aplicat fără permisiunea Germaniei.
„BCE nu poate face nimic pentru a ajuta Italia după rezultatele indecise ale alegerilor“, a mai spus Schultz. Coaliţia de centru-stânga condusă de Bersani a câştigat la limită alegerile parlamentare în faţa coaliţiei de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi. Dar niciunul dintre partidele intrate în