O idee născută din convingerea unor tineri că anii de școală nu pot garanta obținerea statutului de angajat a devenit, astăzi, cel mai mare program național de stagiatură
Într-o ţară în care companiile îi privesc pe studenţii veniţi în practică ca pe a cincea roată la căruţă, iar aceştia din urmă primesc o adeverinţă în funcţie de cât de bine ştiu să pregătească o cafea, o mână de tineri entuziaşti reuşesc, de nouă ani încoace, să schimbe mentalităţi în ambele tabere.
Practica, mai importantă ca şcoala
„Stagii pe bune”, un proiect derulat în Bucuresti, Timişoara, Iaşi şi Cluj, este visul oricărui student din domeniul IT&C: trei luni de practică plătită într-o companie, la alegere. „Iniţial, am oferit 30 de locuri de practică. Astăzi, lucrăm cu circa 70 de companii mijlocii şi mari, cărora le mediem întâlnirea cu studenţii”, spune Vlad Posea, unul din fondatorii proiectului.
Potrivit acestuia, firmele de IT obişnuiesc să-şi modeleze viitori specialişti, iar pentru asta sunt dispuse să investească şi timp, şi bani. „Cei mai norocoşi dintre ei fie revin în practică şi anul următor, fie primesc o ofertă de angajare”, mai arată Posea.
Este şi cazul Emiliei Ciobanu (23 de ani), masterandă la Universitatea Politehnica din Bucureşti. Tânăra şi-a făcut ucenicia, în anul doi de facultate, la o companie renumită de consultanţă Web, unde a avut responsabilităţi şi beneficii, exact ca orice alt angajat.„ Am ales program de 8 ore, iar timp de două luni am lucrat la dezvoltarea unor platforme generatoare de site- uri. Plata lunară a fost undeva între 300-500 de euro”, povesteşte tânăra.
Experienţa i-a dat curaj şi, după terminarea facultăţii, a aplicat pentru un stagiu de practică la o multinaţională, unde a rămas până în prezent.
„Job-urile din IT sunt, într- adevăr, foarte bine plătite, iar o astfel de oportunitate îţi creşte considerabil şanse