În octombrie 1985, o femeie era prezentată drept “cea mai puternică din lume, mai mare decât şefii de stat cu depozitele lor enorme de armament”: Maica Tereza de Calcutta. Această călugăriţă, universal recunoscută ca mama săracilor, renunţase la munca de profesor de geografie, istorie şi religie "pentru a dărui celor deznădăjduiţi lumină".
S-a născut în 1910, la Skopje, oraş aflat la vremea aceea sub ocupaţie otomană. În ceea ce priveşte originea ei, părerile sunt împărţite şi mult discutate: aromână sau albaneză? Unii istorici susţin varianta aromână, motivând că, în evidenţele otomane, Tereza figurează sub numele Gongea Boiagi şi că, mai târziu, după alungarea otomanilor, a căpătat numele bulgarizat Gongea Nicolova Boiangieva.
“Aparţin lumii întregi”
Alţii susţin că numele ei întreg era Agnes Goinjha Bejexhiu, părinţii fiind albanezi catolici refugiaţi în Macedonia (există şi varianta “mama de origine italiană şi tatăl de origine albaneză”). Însă, în timpul unei călătorii, asaltată de ziariştii interesaţi de biografia ei, Maica Tereza rezolvat dilema simplu: “Aparţin lumii întregi”!
Cercetarea trecutului Maicii Tereza a scos la iveală anumite date despre familia acesteia: tatăl era asistent farmacist, mama se ocupa de ţesut, avea o soră (care susţinea, la Radio Tirana, emisiunile în limbile croată şi sârbă) şi un frate (fost colonel de artilerie).
La vârsta de 18 ani, Tereza pleacă la călugăriţele irlandeze de Loreto de unde, mai târziu, va pleca în India. În 1931 depune primul jurământ de credinţă la Calcutta, în 1939 este hirotonisită călugăriţă: primeşte numele Maica Tereza. Din 1948, după ce îşi exercitase şi calităţile de profesoară, începe activitatea misionară.
Puncte negre
Deşi în 1979 primea Premiul Nobel pentru Pace, şi în pofida actelor de binefacere, Maica Tereza a fost supusă, deseori,