România a alocat peste un miliard de euro, de la bugetul de stat şi fonduri europene, pentru susţinerea măsurilor necesare aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen, cea mai mare parte a proiectelor fiind desfăşurate de Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Afacerilor Externe.
Astfel, din suma totală de 1.047.000.000 de euro, alocată prin MAI, 524.5 milioane de euro au fost alocate de la bugetul de stat – împrumut guvernamental garantat de stat pentru derularea contractului cu EADS, 132 de milioane de euro reprezintă resurse de la bugetul de stat şi din cofinanţări, 123 de milioane de euro din Fonduri PHARE, 158 de milioane de euro din Facilitatea Schengen, 60 de milioane de euro din Fondul Frontierelor Externe, iar 50 de milioane de euro alte surse – Facilitatea de tranziţie, dobânzi, programe de asistenţă tehnică.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Facilitatea Schengen, instrument financiar european cu un mare impact, încheiat cu o absorbţie a fondurilor alocate de aproape 100%, au fost derulate investiţii în valoare de aproximativ 353 milioane euro de către MAI, MAE şi STS.
MAI precizează că, de exemplu, valoarea totală a investiţiilor derulate prin Facilitatea Schengen a fost de 353 milioane euro, diferenţa de fonduri de la 158 milioane (MAI) fiind atribuită altor instituţii (MAE şi STS), dar tot pentru proiecte care au vizat susţinerea aderării României la spaţiul Schengen.
Pentru realizarea şi implementarea SISF (Sistemul Integrat pentru Securitatea Frontierei de Stat) a României, în august 2004, MAI a încheiat un contract cu EADS Deutschland GmbH Germania.
Ministerul Afacerilor Externe a cheltuit peste 56 de milioane de euro pentru a securiza frontierele externe ale Uniunii Europene, din această sumă totală 14,3 milioane de euro provenind de la bugetul de stat, în timp ce 41,7 milioa