Natura ne uimeste in fiecare zi. Unele mecanisme naturale sunt inca studiate de catre specialisti, fiind dovada clara a faptului ca organismele animalelor functioneaza dupa reguli uimitoare, dar foarte eficiente.
Citeste mai jos care sunt cele mai ciudate 10 mecanisme de aparare din natura, conform site-ului Listverse.
Pestele zburator
Pestele cu o coada fina, asemanatoare unei elice si corpul in forma de torpila, si-a dezvoltat un mecanism de aparare foarte interesant. Pentru a scapa de pradatori, el este capabil sa zboare pe o distanta de pana la 200 de metri, folosindu-se atat de coada, cat si de inotatoarele pelviene, in forma unor aripi. In 2008, in Japonia a fost zarit un astfel de peste afara din apa timp de 45 de secunde, recordul pana in acest moment.
Mixina (Myxine Glutinosa)
Unul dintre cele mai vechi organisme, estimandu-se ca are aproximativ 300 milioane de ani, mixina este singurul organism cu craniu, dar fara vertebre. Atunci cand este in pericol, mixina expulzeaza spre pradatori o substanta lipicioasa. Amestecata cu apa, aceasta mazga se extinde si mai mult, creand un "nod" in corpul victimei, acumulandu-se in branhii si ducand intr-un final la decesul pradatorilor.
S-a constatat ca firele subtiri ale acestei substante sunt de 10 ori mai rezistente decat nailonul. Oamenii de stiinta cred ca din acest lichid vascos s-ar putea crea in viitor chiar si haine.
Gandacul de cartofi
Pentru a evita insectele mai mari, larvele se acopera cu propriile fecale. Gandacul mananca o planta otravitoare, asa ca substantele reziduale sunt toxice, reusind sa indeparteze orice pradatori.
Dumbraveanca (Coracias garrulus)
Atunci cand sunt in pericol, puii ramasi in cuib se acopera cu propria voma. Mirosul intepat