Cel mai important monument din Cluj-Napoca "este oraşul în sine, unic, de neconfundat", afirmă arhitectul Virgil Pop, consilier superior în Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice şi conferenţiar la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism a Universităţii Tehnice.
Pentru arhitectul clujean, clădirea cea mai valoroasă din Cluj-Napoca este Catedrala "Sfântul Mihail" din centrul oraşului, în stil gotic.
"Palatul Banffy, azi Muzeul de Artă, în stil baroc, este cel mai valoros monument civil al oraşului, construit după planurile arhitectului german Johann Eberhard Blaumann. Dar palate precum Banffy mai sunt în Europa, pe când oraşe precum Clujul este numai şi numai unul", a declarat, vineri, pentru Agerpres, arhitectul Virgil Pop, amintind că structura urbană, specificitatea ei şi modul în care sunt îmbinate stilurile arhitecturale sunt elemente care conferă unicitate oraşului.
"Clujul nu a fost niciodată un oraş foarte bogat. A avut o evoluţie monotonă, cu toate stilurile în succesiunea lor. Spre deosebire de alte oraşe, astăzi celebre, precum Veneţia, care a cunoscut o înflorire strălucită, urmată de decădere, şi unde sunt concentrate edificii monument din perioadele de la începutul declinului său, la Cluj admirăm stiluri arhitecturale în succesiunea lor istorică, fără o dominantă a unui anumit stil. Clujul este un oraş dezvoltat firesc şi din punct de vedere stilistic", spune Virgil Pop.
În opinia sa, oraşul Cluj-Napoca este "total nepregătit"' pentru statutul de Capitală Culturală Europeană - 2021, pentru care îşi va depune candidatura peste doi ani.
"Nu sunt un mare fan al acestei idei. Lumea îşi imaginează că vor veni bani din toate părţile. Lucrul acesta nu se va întâmpla, în schimb se vor face în mare pripă restaurări, cu termene de execuţie pompieri