Puţini turişti care vin în Poiana Braşov ştiu că doar o aruncătură de băţ, practice 10 minute de mers cu maşina, există o peşteră spectaculoasă, desprinsă parcă din altă lume. Un loc în care se aude doar susurul apei şi murmurul lilicecilor.
Peştera Valea Cetăţii este una dintre cele mai moderne din Sud Estul Europei. De la poteci speciale din fibră de sticlă, până la iluminat pe bază de led, prietenos cu mediul, modernele dotări fac din peşteră un obiectiv turistic echipat la standarde occidentale. Zeci de specialişti au lucrat la modernizarea peşterii, care a costat 100.000 de euro. Peştera a fost modernizată în ultimii doi ani, după ce, timp de o jumătate de secol a fost lăsată în paragină. Edilii din Râşnov au reuşit să o transforme într-un obiectiv turistic extreme de atractiv.
Peştera face parte din Rezervaţia „Valea Cetăţii", întinsă pe 18.000 de hectare. În anul 1949 peştera era închisă printr-un dop de argilă, care a fost corodat de apa acumulată care a invadat Valea Cetăţii şi Râşnovul. De aceea, poiana din zonă se mai numeşte şi „Vârtejul Dracului".
Peştera are peste un kilometru, din care este amenajată o porţiune de 330 de metri, iar accesul se face pe nişte poteci speciale. Acestea sunt realizate din fibră de sticlă, un material care s-a folosit în trecut la construirea primelor avioane invizibile. Avantajul este că acest material nu îndepărtează biodiversitatea. Prin sistemul special de iluminare, cu leduri, lilicecii nu sunt deranjaţi în peşteră, de aceea se spune că acest tip de lumină este prietenos mediului.
Cei care doresc să viziteze peştera o pot face zilnic între orele 10.00 şi 18.00, preţul unui bilet fiind de 15 lei, respectiv 10 lei pentru copii. Accesul se face pe DN 1 E Râşnov - Poiana Braşov - Braşov, aflându-se la aproximativ 1,6 km de Râşnov şi 5 km de Poiana Braşov. Turiştii sunt însoţiţi de un ghid care ex