Aflatoxinele pot produce mutaţii în materialul genetic al consumatorilor de alimente contaminate şi pot duce la apariţia cancerului, avertizează Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.
Aflatoxinele depistate ieri în laptele provenind de la un procesator şi de la un comerciant din Ungaria şi din România sunt extrem de periculoase pentru sănătatea consumatorilor, atrag atenţia specialiştii din cadrul Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (European Food Safety Authority – EFSA).
Aflatoxinele aparţin clasei mai mari numite micotoxine, adică sunt metaboliţi secundari ai unor ciuperci, Aspergillus, care, în general, contaminează furajele şi produsele alimentare. Aflatoxina B1 este cea mai răspândită în furaje şi este şi printre cele mai puternice substanţe genotoxice (care afectează grav materialul genetic) şi cancerigene.
Iar aflatoxina M1 este substanţa care se va depista atât în organismul animalelor care au consumat furaje contaminate cu aflatoxina B1, cât şi în cel al oamenilor care consumă produse alimentare provenind de la animalele respective.
Oamenii intră constant în contact cu aflatoxinele, fiindcă este aproape imposibil să se elimine complet ciupercile, mai ales în cazul alimentelor păstrate în zone umede şi cu temperaturi crescute. Cum nivelul acestor toxine nu este niciodată zero, autorităţile au impus o limită maximă admisă în alimentele contaminate cel mai frecvent. Aceasta pentru că s-a dovedit că expunerea omului la cantităţi mari de aflatoxine este extrem de nocivă.
Pot duce la cancer hepatocelular
Potrivit unui material publicat de Universitatea Cornell, chiar şi expunerea constantă la niveluri reduse de aflatoxine poate fi periculoasă. Astfel, în mai multe ţări subdezvoltate, cum sunt Taiwan, Uganda şi India, s-au raportat mai multe cazuri de aflatoxicoză, un sindrom care se manifestă prin vomă