Începând cu anul 2014, locurile cu finanţare bugetară, cu excepţia celor destinate copiilor orfani şi invalizilor de gradul I şi II, vor fi scoase la concurs în fiecare an, după sesiunea de vară. Un proiect de hotărâre al Ministerului Educaţiei a fost aprobat ieri la şedinţa Guvernului. Ministrul Educaţiei Maia Sandu speră că astfel studenţii vor fi mai interesaţi să înveţe.
„Studentul trebuie să ştie că responsabilitatea lui este să înveţe. Pe noi ne interesează să avem cât mai mulţi studenţi care acumulează cunoştinţe. De aceea, sper că iniţiativa le va trezi un interes mai mare faţă de studii, faţă de competiţie, pentru că rezultatele lor la sfârşit de an academic vor influenţa direct dacă vor plăti sau nu contractul, dacă îşi vor face sau nu studiile din contul statului. În acelaşi timp, dorim să spulberăm mitul că studenţii care aleg să-şi facă studiile la taxă nu sunt capabil să aibă performanţe academice remarcabile”, a declarat Maia Sandu.
O analiză a notelor studenţilor înmatriculaţi la locurile cu finanţare bugetară a arătat că o parte din ei, deşi având performanţe slabe la cursuri, beneficiază de finanţare pe parcursul întregii perioade de studii, în timp ce unii studenţii care îşi fac studiile la taxă, cu performanţe academice deosebite continuă să-şi achite studiile.
Din numărul total de locuri aprobate pentru instituţiile de învăţământ superior în jur de 28% constituie locurile cu finanţare bugetară, celelalte 72% sunt locuri cu taxă. Numărul de locuri bugetare în anul 2012 a constituit 6.745. Costul mediu unui loc la buget, în instituţiile de învăţământ superior este de aproximativ 15.200 de lei. În universităţile de stat, circa 70% din cei înmatriculaţi la locurile cu finanţare bugetară sunt asiguraţi cu burse.
Pentru această măsură nu sunt necesare resurse financiare suplimentare.