Estonia, fostul "satelit" sovietic, s-a transformat, în ultimele două decenii, într-un stat clădit pe tehnologie de ultimă generaţie, potrivit worldcrunch.com.
Acoperite de zăpadă, barăcile militare sovietice de la marginea capitalei Estoniei, Tallinn, fac ca oraşul să semene cu platoul unui film despre Războiul Rece. În spatele zidurilor lor solide, experţii simulează atacuri cibernetice şi metode de contraatac.
De când a fost victima unei piratări masive de date în 2007, Estonia a dezvoltat un adevărat bloc de expertiză în domeniul securităţii cibernetice.
Mai mult decât atât, Estonia, locul de origine al Skype-ului, este una dintre cele mai bine conectate state - internetul wireless este disponibil peste tot, gratuit, de un deceniu încoace. Wi-Fi-ul 3G este accesibil atât în oraşe, cât şi în zonele rurale. Iar o treime din ţară beneficiază de internet 4G. În Tallinn, nu este ceva neobişnuit ca oamenii să-şi plăteasca parcarea prin intermediul smart phone-ului.
Până în 2015, fostul satelit sovietic va putea pune la dispoziţia întregii populaţii conexiune la internet de 100 mb/secundă. UE şi-a propus să atingă acest obiectiv până în 2020, când se aşteaptă ca aproape jumătate din populaţia ţărilor membre să beneficieze de conexiune. Însă în Estonia, "accesul la internet este considerat un drept de bază, ca şi accesul la apă sau la electricitate," spune Indrek Vinberg, tânăra directoare a unui centru de demonstraţii în noile tehnologii, din Tallinn.
Datorită infrastructurii tehnologice foarte dezvoltate, Estonia a devenit un pionier în domeniul guvernării electronice sau e-guvernării. Introdusă în anul 2000, impozitarea electronică a devenit o normă. "94% dintre estonieni îşi plătesc taxele online," declară ministrul Economiei şi Telecomunicaţiilor, Juhan Parts.
Cărţile de identitate electronice sunt folosite acolo încă din 2002, pe