Detest englezismele care ne-au invadat limba şi cu atât mai puţin aş vrea să le folosesc, dar de data aceasta, cuvântul englezesc junk, adică "vechitură" sau "deşeu", ilustrează foarte bine un pericol care ne pândeşte zi de zi şi pe care trebuie să-l cunoaştem. Este vorba de pericolul hranei toxice, de tip deşeu, pe scurt: junk (americanii au pus "eticheta"), pe care o consumăm zi de zi, chiar şi atunci când credem că mâncăm sănătos.
În România zilelor noastre, se estimează că ar exista în jur de un milion de lacto-vegetarieni, iar alte 3-4 milioane dintre conaţionalii noştri ţin posturile creştin ortodoxe. Aşadar, în curând, aceste milioane de oameni vor deveni pentru şapte săptămâni vegetarieni, întrucât vom intra, pe 18 martie, în Postul Paştelui. Iar regimul vegetarian - se ştie - este extraordinar pentru sănătate, la fel ca şi pentru minte şi spirit, întrucât presupune consumul unei hrane curate, sănătoase, care îşi pune amprenta benefică asupra întregii vieţi. Şi totuşi, minţile iscoditoare ale unor cercetători în domeniul nutriţiei au sesizat un detaliu extrem de neplăcut: tot mai mulţi vegetarieni fac în ultimii ani boli care ar fi mai degrabă rezultatul unei diete nesănătoase, carnivore. De ce? Pentru că în secolul E-urilor, al agriculturii modificate genetic şi al pesticidelor, aproape nimic nu mai este ceea ce pare a fi. Sunt atât de multe alimente de origine vegetală modificate prin industrializare, încât devin extrem de toxice pentru organism. Iar mulţi oameni, care au devenit vegetarieni din considerente morale, religioase sau chiar pentru sănătate, ajung să consume aceste alimente toxice, de tip deşeu. Cercetătorii americani în domeniul nutriţiei au numit această categorie de consumatori "junk-vegetarieni", o categorie la care riscul de diabet, afecţiuni degenerative şi chiar cancer este inadmisibil de ridicat. Totuşi - ne atrag ate