Regele a murit, trăiască…regii! Aşa s-ar putea sintetiza situaţia din Valea Jiului, acolo unde eficientizarea mineritului a însemnat înlocuirea unei companii cu două entităţi de acelaşi fel.
Practic, Compania Naţională a Huieli Petroşani va fi lichidată, odată cu datoriile acumulate la bugetul de stat. Dar numai ca entitate, pentru că, în realitate, locul ei a fost luat ed două companii. Una este Societatea Naţională a Huilei, care cuprinde minele aşa – zis viabile, adică Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni. Cea de a doua este Societatea Naţională de Închideri de Mine valea Jiului SA, cu minele neviabile, adică Petrila, Paroşeni şi Uricani. Aceste ultime trei mine sunt cuprinse în program de închidere ce durează teoretic până în 2016 şi sunt beneficiare de subvenţii. Şi pentru că tot vorbim despre restructurare şi eficientizare a unei găuri negre a economiei româneşti, aşa cum este văzut în continuare mineritul, era absolut firesc ca fiecare dintre aceste categorii să fie subordonată unei megastructuri, cu buget propriu. Asta în timp de afectaţi de progarmele de reducere de personal sunt doar minerii.
Zeci de şefi şi şefuleţi
De exemplu, proaspăt înfiinţata Societate Naţională a Huilei - condusă de Nicolae Dăgoi - a preluat nu numai activele fostei CNH, ci şi structura mult prea stufoasă, dacă nu uităm premisele economice de a care am plecat. Numai în structura de conducere a administraţiei sunt 9 directori şi ingineri şefi, fiecare cu salarii de zeci de milioane de lei lunar. În plus, există cele 4 mine din subordine, unde structura de conducere numără peste 20 de persoane, de la director, la inginer şefi, şefi de sector şi adjuncţii lor, plătiţi de asemenea cu generozitate! Şi, să nu uităm că peste toate acestea există un Complex Energetic care a înglobat cele două termocentrale şi cu care minele viabile se vor uni, entitate energetică ce are, de asem