Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a organizat, vineri, la Palatul Parlamentului, dezbaterea „Nu vă uitaţi copiii la TV – Vezi ce vede copilul tău” un eveniment care a avut în centru modul în care presa reflectă evenimentele şi impactul lor asupra copiilor. Deşi „sacul de bătaie” al organizatorilor l-au reprezentat ziariştii, trusturile de presă şi munca lor, cu câteva execepţii nesemnificative (radiodifuzori care difuzează programe pentru copii) nici măcar un ziarist nu a fost invitat la dezbatere pentru a explica şi punctul de vedere al breslei sau a face lumină în anumite afirmaţii.
Conform MEDIAFAX, la eveniment a participat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, specialişti din domeniul sănătăţii şi ai educaţiei, reprezentanţi ai mediului academic, ai asociaţiilor de părinţi şi ai ONG-urilor care desfăşoară activităţi în domeniul educaţiei nonformale, precum şi reprezentanţi ai unor radiodifuzori care difuzează programe pentru copii.
Creşterea ratei sinuciderilor şi a agresivităţii copiilor se numără printre efectele negative ale modului în care media prezintă diferitele subiecte legate de astfel de aspecte, potrivit participanţilor la.
Virgiliu Gheorghe, specialist în bioetică, a declarat că există numeroase studii care dovedesc o relaţie între modul în care este prezentată o situaţie în media şi ce se întâmplă în viaţa reală.
El a atras atenţia asupra faptului că există o problemă în legătură cu modul în care „mass-media portretizează sinuciderea”, în sens pozitiv şi în sens negativ, explicând că rata sinuciderilor creşte dacă i se dă unui act de sinucidere o explicaţie raţională şi dacă sinuciderea este justificată prin consumul de substanţe interzise.
a explicat Virgiliu Gheorghe.
Acesta a precizat că rata sinuciderii scade, însă, dacă este prezentată în sens negativ, arătându-se, de exemplu, efectele devastatoare pe care