Oamenii de ştiinţă japonezi au obţinut prin clonare şoareci identici, de 26 ori la rând, pornind de fiecare dată de la ultimul exemplar clonat, într-un experiment considerat unic în lume, potrivit coordonatorului acestui studiu, informează AFP.
Savanţii japonezi, coordonaţi de Teruhiko Wakayama de la Centrul Riken pentru biologia dezvoltării, au obţinut în total 598 de şoareci identici în cadrul acestui experiment care a început în urmă cu şapte ani.
"Este de departe cel mai important proiect de clonare a unui mamifer", a declarat Teruhiko Wakayama. "Aplicând descoperirile noastre, reproducerea în masă a animalelor de valoare va deveni posibilă chiar după moartea exemplarului de origine", a adăugat el.
Cercetătorul nipon a evocat posibilitatea de a clona o vacă de lapte cu performanţe deosebite sau un animal de crescătorie a cărui carne este deosebit de gustoasă, cu scopul de a obţine exemplare cu calităţi similare.
Teruhiko Wakayama susţine că a ridicat rata de reuşită a unui sistem de clonare deja existent şi a crescut numărul posibil de reproduceri consecutive.
Această tehnică de bază, denumită "transfer nuclear de celule somatice", constă în prelevarea nucleului din celula animalului care urmează să fie clonat, introducerea nucleului în ovocitul fără nucleu provenind de la un exemplar din aceeaşi specie, transplantat apoi în uterul unei mame purtătoare, care va da naştere unei clone.
Savanţii niponi au prelevat apoi nucleul unei celule din corpul acelei clone pentru a crea, prin aceeaşi metodă, o clonă "de a doua generaţie", continuând procedeul de 26 de ori.
Pentru a putea să folosească aceeaşi metodă de multe ori, cercetătorii au folosit un agent chimic (denumit "inhibitor histon deacetilază") şi au utilizat un anumit număr de alte invenţii tehnice, a explicat Teruhiko Wakayama.
În cele din urmă, şoarecii cl