Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, vineri, că a descoperit la o fermă de pui 37.000 de păsări contaminat cu Salmonella enteritidis.
"Inspectorii sanitari veterinari au dispus sacrificarea întregului efectiv, şi carnea rezultată, în cantitate de 53 de tone, a fost distrusă. În ferma respectivă s-au luat măsuri de curăţenie şi dezinfecţie, ulterior urmând a fi recoltate probe pentru verificarea eficienţei dezinfecţie", precizează Autoritatea într-un comunicat de presă.
Păsările contaminate au fost descoperite în timpul verificărilor făcute de inspectorii ANSVSA în cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice, boli transmisibile de la animale la om.
Începând cu anul 2007, ANSVSA are implementat un program de control al Salmonelelor (agenţi patogeni care pot afecta grav sănătatea omului) în efectivele de păsări din România. Acest program este aprobat şi verificat anual de către Comisia Europeană.
Înainte de a fi abatorizate, toate efectivele de pui de carne sunt verificate pentru a preîntâmpina o eventuală infecţie cu Salmonella, iar sacrificarea păsărilor este permisă numai după ce buletinele de analiză dovedesc lipsa oricărui pericol pentru sănătatea publică, a precizat ANSVSA.
Descoperirea făcută de ANSVA vine la o zi după ce autorităţile române au retras de pe piaţă o cantitate de lapte contaminat cu aflatoxină, a anunţat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Sunt câteva situaţii de alertă, ultima vizează zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria care conţine aflatoxină. S-a identificat şi un procesator din România cu lapte cu aflatoxină", a spus Constantin.
Aflatoxina are efect cancerigen.
"Toate produsele au fost retrase de pe piaţă. Este o alertă pe care am declanşat-o pentru că aflatoxina are un efect cancerige