Prinţul moştenitor al tronului Marii Britanii şi-a programat anul acesta, în luna iunie, o nouă vizită în România, ocazie cu care va vizita, în premieră, şi judeţul Sălaj. Prinţul Charles va merge pe urmele mierii şi a fructelor uscate produse pe Valea Barcăului, pe care le-a gustat şi le-a apreciat încă din 2010.
Prinţul Charles, moştenitorul tronului Marii Britanii, va veni anul acesta în vizită în Sălaj, atras de povestea din spatele produselor tradiţionale de pe Valea Barcăului. Este vorba despre mierea ecologică, în diferite combinaţii (cu scorţişoară, ardei iute, cafea sau chiar cu hribi uscaţi) şi fructele uscate promovate de o intreprindere socială deschisă în zonă de Fundaţia Agapis. Potrivit directorului fundaţiei, Alin Prunean, vizita prinţului Charles în România este programată pentru luna iunie, fiind pentru primul an când reprezentantul Casei Regale britanice îşi propune să viziteze şi Sălajul.
Nu este, însă, pentru prima dată când prinţul vine în contact cu bunătăţile produse pe Valea Barcăului. În 2010, Alin Prunean s-a întâlnit cu acesta la Saschiz, judeţul Mureş, dăruindu-i un coş cu produse apicole şi fructe uscate.
Avocatul de la Paris, aşteptat în vizită
Nu doar prinţul Charles s-a declarat încântat de modul în care apicultorii de pe Valea Barcăului continuă această tradiţie şi reuşesc, în ciuda greutăţilor, să îşi şi promoveze produsele. Un important avocat englez ce profesează la Paris vine primăvara aceasta în Sălaj pentru a vedea cu ochii lui de unde vin aceste produse, după ce a luat contact cu ele la cel mai mare târg alimentar din lume, SIAL Paris, din octombrie 2012, acolo unde Fundaţia Agapis şi Fundaţia ADEPT Transilvania au lansat produsul exclusivist „The Art of DAR” (miere de pe Valea Barcăului sau gem de pe Târnava Mare, prezentate în recipiente argintate unicat), vândut la preţul de 365 de euro