“Mult zgomot pentru nimic”, aceasta ar putea fi deviza programului “Manageri privați la stat”. Lansat cu mare pompă la mijlocul anului trecut, programul are ca rezultate peste un milion de euro aruncaţi pe geam şi un eşec notoriu: compania Tarom.
La mijlocul anului trecut, Ministerele Economiei, al Transporturilor şi al Finanţelor au semnat contracte în valoare totală de peste un milion de euro cu firmele de recrutare, de consultanţă şi casele de avocatură care ar fi trebuit să recruteze CEO şi membri în consiliile de administraţie ale companiilor de stat. Şi care chiar au recrutat, dar în multe cazuri pe alte criterii decât experienţa. Astfel, la conducerea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a fost numit Lucian Băluţ, profesor universitar la Universitatea Maritimă Constanța.
La Complexul Energetic Oltenia, un business de un miliard de euro aflat în subordinea Ministerului Economiei, cel mai bun candidat recomandat de firmă de recrutare a fost Laurenţiu Ciurel, care era deja numit politic în funcţia de director general al companiei încă din octombrie 2011, şi care a fost reales. Fost director general al Termocentralei Rovinari şi al Complexului Energetic Rovinari, Ciurel a mai fost şi consilier judeţean.
La CFR SA noul consiliu de administraţie e format aproape exclusiv din bancheri. Cei cinci membrii ai consiliului sunt Lucian Isar (fostul director al trezoreriei Bancpost), care este şi preşedinte, Jiru Enache, şeful Trezoreriei şi fost vicepreşedinte la CEC, Florian Raimund Kubinschi, fost membru în Consiliul de Administraţie al HVB Bank, Dănuţ Sandu, CEO al Nextebank (fosta MKB Romexterra) şi care a lucrat anterior la Millenium Bank şi grecul Dimitris Sophocleous, care a fost numit şi director general şi care a lucrat la AD Pharma şi Romtelecom ca director financiar executiv. Iar pe Lucian Isar îl regăsim şi în c