La 39 de ani, Ana, una dintre mamele singure din România, trudește să-și crească doi copii cu 1.000 de lei pe lună. Zeci de mii de alte femei sunt în aceeași situație Sursa: SHUTTERSTOCK
Multe dintre femeile din România bătute de soţi sau alungate de familie trec prin chinuri crâncene pentru a-şi creşte singure copiii. Ana este din Timiş. La 39 de ani ţine în braţe un boţ de băiat, pentru ea o comoară nepreţuită. Micuţul de doar două luni are faţă de îngeraş, mâini incredibil de mici şi degete subţirele. Înfofolit cum este într-o salopetă albă de blană sintetică, scufie mov cu floare aplicată şi suzetă de culoarea portocalei, ai zice că e o fetiţă. „Cine mai face mofturi la culori? În situaţia noastră ne mulţumim cu ce avem şi ne rugăm pentru sănătatea celor care ne ajută”, spune mama bebeluşului.
Povestea Anei este una tipică pentru mamele care-şi cresc singure copiii. S-a căsătorit la 23 de ani şi după primul an de căsnicie a născut o fetiţă: „Este bucuria vieţii mele. Învaţă şi e cuminte. Acum, mă ajută cu cel mic”.
Soţ alcoolic şi bătăuş
După căsătorie soţul Anei a început să bea. Venea acasă tot mai târziu, după chefuri nenumărate cu prietenii de pahar. Iar când venea acasă o lua la bătaie sau făcea scandal. Jignirile se ţineau lanţ. Ba că e prostituata cartierului, ba că nu ştie să gătească şi să spele, ba că e o „fiinţă nefolositoare. „Mă lovea şi dacă eram cu fata în braţe, apoi, a doua zi, îşi cerea iertare”, îşi aminteşte Ana.
Pentru că jurase să fie alături de bărbatul ei „şi la bine şi la rău”, femeia a răbdat şi a îndurat timp de 16 ani. Apoi nu a mai putut şi s-a separat de soţ.
Anul trecut, pe internet, Ana a cunoscut un alt bărbat alături de care a crezut că poate întemeia o familie. După două întâlniri, femeia a rămas însărcinată. Prea târziu a înţeles că bărbatul din viaţa ei este doar o prezenţă ocazională. „Nu m-am g