În mitologie, porumbelul era considerat solul zeilor. Interpretat şi ca expresie a Sfântului Duh, el reprezintă chiar şi acum o pasăre specială, ce aduce multe bucurii pasionaţilor, columbofilii.
În Dolj, există peste 250 de columbofili, grupaţi în Asociaţia Columbofilă „Gelu Ioan Gătejescu“, foarte activi în competiţii şi pasionaţi. Unul dintre aceştia este George Vochin sau Gelu, cum îi spun apropiaţii.
Gelu are 40 de ani şi s-a apucat de crescut porumbei voiajori acum şase ani. Spune că totul a început ca o joacă: „Mă contraziceam cu nişte băieţi, îmi spuneau că nu poţi să faci rezultate, eu având înainte numai porumbei de ornament, nu de curse. Aşa că m-am apucat ca să le demonstrez că se poate“. Crescătoria lui din Craiova numără acum 250 de porumbei voiajori, în care recunoaşte că investeşte destul de mult.
„E exact ca la sportivi“
Hrana frumoaselor păsări este specială, la fel şi stilul lor de viaţă. Au două mese pe zi şi două antrenamente: li se dă drumul dimineaţa şi seara, să zboare şi să se menţină în formă. „E exact ca la sportivi“, povesteşte Gelu despre micii lui competitori, în timp ce aceştia uguie şi zboară prin locul special amenajat. El le-a pregătit trei astfel de adăposturi, unde sunt „cazaţi“ în cuşculiţe numerotate. Se vede că sunt obişnuiţi cu oamenii, căci se plimbă nestânjeniţi printre noi, precum cei pe care îi vedem prin centrul oraşului.
Dar nu seamănă deloc cu aceştia. Penajul o fi asemănător, dar, vorbind despre inteligenţă, spune Gelu, „ei moştenesc genetic calităţile. Atunci când un porumbel de pe stradă devine bun la competiţii, e un miracol. E ca la oameni, unii sunt doctori, alţii ingineri, alţii măturători, aşa e şi la ei“. Crescătorul celor 250 de porumbei povesteşte că sezonul acestor păsări deosebite începe pe 15 aprilie, cu antrenamentele, iar concursurile se desfăşoară, de regulă, în ult