Cele două formaţii sunt primele echipe din România care au avut galerii organizate. Meciurile dintre Rapid se jucau pe vremuri cu 80.000 de oameni în tribune.
Rapid şi Petrolul se vor întâlni în această seară într-un meci, care dincolo de rivalitatea de pe gazon, va avea un duel aprins şi în tribune. Rivalitatea dintre Petrolul şi Rapid a început în anii 50. Echipe cu mase mari de simpatizanţi, „găzarii” şi „feroviarii” erau în acea vreme singurele formaţii care aveau suporterii constituiţi în ceea ce numim astăzi galerii.
Tocmai din acest motiv, confruntările Petrolul – Rapid însemnau stadioane pline, scandări, steaguri, cam tot ceea ce înseamnă un derby în ziua de astăzi, minus obscenităţile, bătăile şi pietrele aruncate în autocare. „Petrolul şi Rapid erau echipe muncitoreşti, a fost o rivalitate frumoasă, şi chiar dacă erau formaţii sărace au făcut şi performanţe”, spune Octavian Grigore, fost jucător al „lupilor”.
Primul meci a avut loc în 1954, când Flacăra Ploieşti pierdea pe teren propriu cu 2-0 în faţa Locomotivei Bucureşti. În 1966, Petrolul a luat ceea ce avea să fie până în ziua de astăzi ultimul titlu de campioană din istoria sa, impunându-se chiar în faţa Rapidului, o echipă abonată la locul doi în acele vremuri. Petrolul s-a desprins de urmăritoarea sa în etapa a 16-a, când Dridea a adus victoria cu 1-0 în faţa Rapidului, cu un gol direct din corner.
Un an mai târziu, giuleştenii nu mai întârziau la banchetul de final de an, aşa cum se întâmplase mereu până atunci. În ultima etapă a sezonului, pe 11 iulie 1967, rapidiştii aveau nevoie de un punct la Ploieşti pentru a rămâne peste Dinamo. Meciul s-a terminat 0-0, iar suporterii rapidişti nu şi-au încălcat promisiunea, aceea de a veni pe jos până la Bucureşti. Interesant este că la acel joc marea cântăreaţă de muzică populară Ioana Radu a stat în galeria Rapidului, strigând tot me